Как да разчета рецептата си?

След извършване на преглед, вашият оптометрист или очен лекар ще ви даде рецепта. На нея са написани диоптрите, с които ще се чувствате най-комфортно и ще виждате най-добре.

Какво означават думите и цифрите от рецептата?

SPH (Sphere) - ако има изписан знак "+" в това поле, то вие сте далекоглед и имате затруднение да виждате ясно на близки разстояния. Ако знакът е "-", то вие сте късоглед и ще ви е трудно да виждате на далече без очила. Цифрата може да е много малка, например "+0.25", или много голяма "+7.00". Колкото по-високо е числото, толкова по-силни диоптри трябва да са стъклата. В някои случаи това може да повлияе и на избора ви на рамка.

CYL (Cylinder) - това означава, че имате астигматизъм, който се причинява от неправилна форма на роговицата. Ако няма изписана цифра в това поле, вие нямате астигматизъм и окото ви е с идеална сферична форма, като футболна топка. По-високи цифри, например като "-3.00", означават че окото ви е с доста овална форма.

AXIS - това е посоката на астигматизма, измерена в градуси. Тази цифра не влияе на качеството на зрението ви, но е нужна за правилното изработване на очилата в работилницата.

ADD - ако сте на възраст над 40 години, може да имате записана цифра в това поле. Тя показва нужната допълнителна корекция за гледане на близки разстояния. Ако полето ADD е попълнено, то вие имате нужда от различни диоптри за близко и за далечно разстояние. Препоръчително е да носите очила тип "прогресив" или "бифокал".

PD - това е точното разстояние в милиметри от средата на едната Ви зеница до средата на другата. Това разстояние се използва при монтажа на стъклата, защото то определя къде да се постави оптическия им център.